In het STOWA project ‘Nieuwe Sanitatie in Kantoren’ brengen we de samenstelling en hoeveelheden kantoorafvalwater in kaart om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor waterbesparing en -hergebruik, en grondstofterugwinning. Dit is een eerste stap naar duurzamere kantoren en een meer circulaire omgang met water.
We begonnen met een literatuuronderzoek en ontdekten al snel dat de kennis over kantoorafvalwater beperkt is.
Voor het invullen van de kennishiaten maken we gebruik van waterverbruiksmetingen en enquêtes onder kantoormedewerkers. In een volgende fase wordt deze informatie aangevuld met afvalwateranalyses. Op basis van alle verzamelde data zal een inschatting worden gemaakt van waterverbruik en afvalwatersamenstelling van kantoren in Nederland. Deze kennis zal worden gebruikt om te bepalen wat de meest geschikte technologieën zijn voor waterbesparing en grondstofterugwinning in kantooromgevingen. Op deze manier dragen we bij aan een meer circulaire omgang met (afval)water in kantoren.
Opdrachtgever
Status
Team
Activiteiten:
Als eerst is een literatuuronderzoek uitgevoerd om in kaart te brengen welke gegevens er beschikbaar zijn over de samenstelling van kantoorafvalwater. Hieruit is gebleken dat er nog diverse kennishiaten zijn. Zo is bijvoorbeeld onbekend hoeveel afvalwater per persoon wordt geproduceerd op kantoren. Voor zover er analysegegevens zijn van kantoorafvalwater, zijn die vaak beperkt in frequentie en lijken de monsters niet altijd representatief.
Door nauwkeurige monitoring van waterverbruik in kantoren, in combinatie met gegevens over de bezetting, wordt bepaald wat de geschatte hoeveelheid waterverbruik per medewerker is op kantoren. Daarnaast worden enquêtes onder medewerkers over water- en toiletgebruik op kantoren uitgevoerd. Met behulp van afvalwaterbemonstering- en analyse (fase 2 van het project) kunnen de gegevens verder worden aangevuld en geverifieerd. De focus ligt binnen het project op spoelwater en afvalwater van toiletten, aangezien toiletafvalwater de grootste vracht aan nuttige grondstoffen bevat.
We zijn nog op zoek naar kantoren die willen deelnemen aan dit onderzoek. Dit doen we in samenwerking met Smartvatten, die technologie levert voor real-time monitoring.
Neem contact op met LeAF
Heeft u een vraag of bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?
Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord over onze diensten en ervaringen.